Ma névnap van
Kapcsolat 1 nap van hátra
HU EN DE SR

SL RO PL
Hirek

MAMMA MARIA : Korda-Balázs házaspár a Mokry sátor színpadán
2014.10.22

Korda Györgyöt és Balázs Klárit senkinek sem kell bemutatni, ezt tudjuk. Azt is tudtátok, hogy évek óta visszatérő fellépők a Csabai Kolbászfesztiválon? A népszerű duó, évtizedek óta kiemelkedő képviselői a táncdal műfajának Magyarországon és a világszerte egyaránt.

 

Baji Balázsnak nem akadály a Csabai Kolbászfesztivál
2014.10.21

„Nem akármilyen megtiszteltetésben lehet részem a héten, ugyanis felkértek zsűrizni a Csabai Kolbászfesztivál - Ifjúsági kolbászkészítő versenyén, amit nagy-nagy örömmel természetesen elfogadtam” – olvasható Baji Balázs gátfutó, olimpikon hivatalos facebook oldalán. A sportolóval a Csabai Kolbászfesztiválhoz fűződő élményeiről és a családi hagyományokról beszélgettünk. Balázs, törzsgyökeres békésiként, már 6-8 éve hazajár a Csabai Kolbászfesztiválra. Legkedvesebb emléke, amikor 2011-ben Mangalica-Nindzsa nevű csapatával megnyerték a gyúrók versenyét. Családi szinten nagy hagyománya van a disznóvágásnak, ősszel és télen szinte kötelező étel a kolbász. Bár ő maga nem tart állatokat, de amikor jut ideje haza látogatni, mindig megtalálják azokat az alföldi házakat, ahol kivehetik részüket a munkából. A lányok kora reggel felteszik a töltött káposztát a tűzhelyre, a fiúk pedig gyúrnak, gyúrnak és gyúrnak. 

 

Szentelj egy csepp figyelmet az egészségednek
2014.10.21

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén harmadik alkalommal vesz részt a Csabai Kolbászfesztiválon, ahol október 26-án vasárnap egész nap ingyenes vércukor -, vérnyomás- és koleszterinméréssel várják az érdeklődőket. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, júniustól októberig az ország legnagyobb fesztiváljait látogatta végig, hogy több ezer ember vércukorszintjét, vérnyomását és koleszterinszintjét mérje meg. A szűrés lehetőséget ad az egészségi állapot ellenőrzésére, a különböző betegségek esélyének, illetve az azokkal járó kockázatoknak a felmérésére. A szűrési eredmény nem diagnózis, de akinek eltérnek az értékei a kívánatostól, azt orvoshoz irányítják az alapítvány szakemberei.

 

Szabad a gazda, avagy amit vendégként tudni érdemes
2014.10.20

Tudtad? Ugyanott leszünk, mint a korábbi években, jól jegyezd meg: 46o 40’56,82 / 21o 6’ 47,88. Na jó, elég annyit, hogy a helyszín ismét Békéscsaba, Gyulai út, Városi Sportcsarnok és környéke. A csarnok és a vendéglős sátrak október 23-25. közt 10:00-02:00-ig lesznek nyitva (vasárnapra virradólag az óraátállításnak köszönhetően egy órával tovább töltjük), a zárónapon, 26-án 20:00 órakor zárjuk a kapukat. A nagy szombati kolbászkészítő verseny napján gyermekmegőrzővel várjuk a családokat, egészségügyi probléma esetén pedig a szakképzett mentőápolókhoz lehet fordulni a térképen jelölt egészségügyi és elsősegélynyújtó pontokon. A Körös Volánnak köszönhetően a fesztivál nyitva tartásához illeszkedő autóbusz járatok repítenek a buliba, majd onnan haza, de érkezhetsz taxival is, vagy akár gyalog (Békéscsabán nincsenek távolságok…) Az időjárás előrejelzést elnézve érdemes rétegesen öltözködni (ha forró a hangulat, bármikor ledobhatod a göncöt), és nem árt, ha esőkabát vagy esernyő is lapul a táskában (csak a biztonság kedvéért). A Sportcsarnok „A” bejáratánál található bankautomatából lehet készpénzt felvenni, és az információs pult is itt található. Október 26. vasárnap családi Nap, ami azt jelenti, hogy 11:00 órától egészen zárásig 50%-os kedvezménnyel kapható a hurka, kolbász és a cigánka a fesztivál vendéglőiben. Maradt még kérdés? Látogass el a Csabai Kolbászfesztivál honlapjára további hasznos tudnivalókért, és készülj arra, hogy csütörtöktől vasárnapig együtt töltjük!

 

Paks is velünk tölti
2014.10.19

Hogyan működik az atomenergia? Mi lenne, ha nem létezne a Paksi Atomerőmű? Hogyan őrizhetjük meg egészséges környezetünket gyermekeink, unokáink számára úgy, hogy ne kelljen áramhiánnyal küszködnünk, vagy a mainál jóval magasabb villanyszámlát fizetnünk?

Rekordgyanús lesz a nemzetközi szárazkolbász verseny
2014.10.19

Bár még hivatalosan el sem kezdődött a szárazkolbászok benevezése a nemzetközi versenyre, postai küldeményként már több mint egy tucat kiváló illatú és igazán ínycsiklandó kinézetű szárazkolbász érkezett többek között Erdélyből, Csehországból, Szerbiából és Németországból. A helyi és környékbeli családok, baráti társaságok, kistermelők és húsüzemek személyesen is leadhatják a versenybe nevezni kívánt kolbászaikat, az eredeti kiíráshoz képest bővített időtartamban, már október 20-án hétfőn 10:00 órától egészen október 22-én szerdán 18:00 óráig a Csabai Kolbászfesztivál helyszínén, a városi sportcsarnoknál kialakított fesztivál irodában. A verseny zsűrizése október 23-án délelőtt lesz a Csabagyöngye Borsátorban, ahol a szakmai és média zsűri mellett idén közönségzsűri is leadhatja a voksát a legjobbnak tartott kolbászokra. Az eredményhirdetésre pedig október 23-án 18:00 órakor, a fesztivál hivatalos megnyitója után kerül sor. Tölts, nevezz, és töltsük együtt október 23-26. között a Csabai Kolbászfesztiválon!

 

Diák kolbászgyúrás: átörökítjük a hagyományokat
2014.10.19

A csabai disznótorok hiteles, tudós leírását adó Dedinszky Gyula evangélikus lelkész szerint ennek az ünnepszámba menő családi eseménynek mindig aktív és örömteli résztvevői voltak a gyerekek. A hajnali kelés, a perzselés fényei, majd a disznó bontása, a kedvenc étkek készítése, és persze közben a kóstolás lehetősége ott tartotta és bevonta a munkába a gyerekeket. Ma már Békéscsabán is csak a családok töredéke vállalkozhat erre a nagy szervezést és tudást igénylő munkára, így a felnövekvő generáció ezzel az életre szóló élménnyel lehet, hogy soha nem találkozik. Mi, a Csabai Kolbászfesztivál rendezői nagy hangsúlyt fektetünk a hungarikumok népszerűsítésére, megismertetésére, megőrzésére, gondozására, továbbadására. 

Idén is tovább tölthetjük egy órával
2014.10.18

Már alig várjuk, hogy együtt tölthessük a mindössze 5 nap múlva startoló Csabai Kolbászfesztivál 4 napját, melyre rengeteg izgalmas, érdekes és vidám programmal készülünk. A fesztivál helyszínén már lázasan folynak az előkészületek, felállítottuk már az ország legnagyobb fesztiválsátrát is. Mindezek mellett még egy igazán jó hírrel szolgálhatunk: október 25-én szombat este (pontosabban 26-án vasárnap hajnalban) a szokásoknak megfelelően a szokásosnál is tovább bulizhatunk, hiszen egy hét múlva, október 26-án vasárnap hajnali 03:00-kor 02:00-ra állítjuk vissza az órát. Érdemes tehát ennek megfelelően készülni, az autóbusszal érkezőknek pedig bogarászni a honlapunkon már elérhető fesztivál menetrendet

 

Szárazkolbász zsűri a közönség soraiból
2014.10.18

A nemzetközi rangú szárazkolbász versenyre október 23-án kerül sor a Csabagyöngye Borsátorban. A szakmai és média zsűri mellett idén a közönség is lehetőséget kap az október 21-én és 22-én benevezett szárazkolbászok legjobbjainak kiválasztására. A közönség zsűri 7 tagját több mint 400 jelentkezőből sorsoltuk ki. Az igencsak vegyes összetételű csapat tagjai Békéscsaba mellett 5 különböző városból érkeznek, hogy végignézzék, illatolják, kóstolják és végül értékeljék a versenybe nevezett finomságokat. Ennek köszönhetően első alkalommal kerül sor a közönség kedvencének kiválasztására, és a közönségdíj átadására. A verseny ünnepélyes eredményhirdetése október 23-án 18:00 órától lesz a fesztivál hivatalos megnyitóját követően a Mokry Sámuel nagysátorban. A látogatók ezek után a nagy visszatérőnek számító Csík Zenekarral tölthetnek egy felejthetetlen órácskát, akik idén Lovasi András vendégszereplésével kápráztatják el a közönséget! Töltsük együtt!

 

Nagyon hangos lesz
2014.10.18

A Csabai Kolbászfesztivál egyik médiapartnere, Békés megye legnagyobb rádiós hálózatának csapata idén mintegy 20 rendezvényen vett részt aktívan, ahol a jól ismert a Rádió1-es felfújható óriás hangfal körül élő kívánságműsor keretében szolgáltatták a talpalávalót és teremtettek forró hangulatot. Az fesztiválszezon következő állomása mi is lehetne más, mint a 18. Csabai Kolbászfesztivál!?! A több mint százezer látogatót vonzó rendezvényen négy napon keresztül találkozhattok a helyi rádiózás közkedvelt személyiségével, Oszlács „Oszi” Norberttel is, aki műsorvezetőként szokásához híven vidám hangulatot varázsol a rendezvény helyszíneire, például a kolbászkészítő versenyek alatt. A megye egyik legismertebb hangja számára ez korántsem ismeretlen feladat, hiszen az ifjú műsorvezető eddig több mint 150 rendezvény házigazdája volt, és olyanoktól tanulta a szakma csínját-bínját, mint Rákóczi Feri, akivel egy rádióban kezdte pályafutását, és azóta is jó barátságot ápolnak.

Keressük a legfinomabb szárazkolbászt
2014.10.17

A Csabai Kolbászfesztivál idén is várja a jelentkezéseket a nemzetközi szárazkolbászok versenyére. A versenybe szánt mű- és természetes bélbe töltött száraz kolbászokat október 20-án és 21-én 10 és 18 óra között lehet benevezni a fesztivál helyszínén kialakított fesztiválirodában. A megmérettetésre október 23-án kerül sor a Csabagyöngye Borsátorban, az eredményhirdetés pedig ugyanezen a napon 18:00 órakor lesz a fesztivál hivatalos megnyitóját követően a Mokry Sámuel nagysátor színpadán.  Az értékes nyeremények mellett különdíjat adnak át a fesztivál alapítói: Dr. Ambrus Zoltán és Dr. Ambrus Zoltánné a legeredményesebb békéscsabai készítőnek. További részletek a Csabai Kolbászfesztivál honlapján. Töltsük együtt a kolbász ünnepén!

A kistehén már nem ül a fa tetején
2014.10.17

A KiSTeHéN sikerstoryt senkinek sem kell bemutatni, ha a citromsárga figurára, a magas énekhangú dallamra vagy a Sziget Fesztivál akkori tévé reklámjára gondolunk, egyből beugrik, miről van szó. A Kistehén Tánczenekar 2002-ben a Sziget Fesztivál reklámjaként debütált, az "Ééén vagyok a kis tehééén, ülök a fa tetejééén" kezdetű dal előadójaként tűnt fel. Később 2004. áprilisában Kollár-Klemencz László és együttese eleinte Zene a nyulaknak néven futott, majd később felvette a Kistehén nevet. 

Kis egri bortörténelem és kóstoló
2014.10.16

Egerben és környékén a szőlőtermesztés a 11. században honosodott meg, ebben nagy szerepe volt Szent István király által 1004-ben alapított egri püspökségnek. A tatárjárás után betelepült vallonok honosították meg a szőlő francia művelési módját és a fahordó használatát. A környéken megtelepedett ciszterci szerzetesek a 13. században már Egerből fedezték borszükségletüket. A szőlőtermesztés és a borkészítés a 16. században már a gazdaság legfontosabb ágává vált ezt még a török hódoltság sem szüntette meg, bár a törökök nem itták, de kereskedtek a borral. Ekkor jelentek meg a fehér fajták mellett a vörösbor szőlők, a kadarka fajtát és vele a héjon erjesztés technológiáját a törökök elől menekülő rácok hozták Egerbe. A török uralom után pedig szinte kizárólag a szőlőművelés és a bortermelés jelentette Eger gazdaságát. Ekkor, a 17-18. században alakult ki a környékbeli szőlőhegyek ma is használt neve és a legöregebb pincék is ebből az időszakból származnak.

 

Budapest Bank: nyolc éve Békéscsabán
2014.10.16

A Budapest Bank békéscsabai Bankműveleti Központja működésének nyolc évében számtalanszor bizonyította, hogy elkötelezett a város és a helyi közösség mellett, és a gazdasági életben betöltött szerepén túl társadalmi szerepvállalásával is hozzájárul a helyi közösség fejlődéséhez. Az elmúlt évek során a bank összesen közel 150 millió forintot adományozott sport-, oktatási- és kulturális célok támogatására, békéscsabai programok megvalósítására. Ennek jegyében immár nyolcadik éve támogatja az egyre ismertebbé és népszerűbbé váló Kolbászfesztivált is, ahol mindaz a vendégszeretet és vidámság jelen van, amelyről Békéscsabát ismerjük.

Topy is velünk tölti
2014.10.15

Az Angyalbőrben Mamutjaként, és a Valami Amerika 2 Mónikájaként ismert Faragó András „Topy” színművész a békés megyei Gerendásról származik, így természetesen nem kell bemutatni neki sem a csabai kolbászt, és jól ismeri magát a Csabai Kolbászfesztivált is. A Tv Paprika Sztárséf című vetélkedőjének győztese nagyon szeret a konyhában tevékenykedni, főként, ha magyaros ízekről, háztáji finomságokról van szó.

Táncra perdít a Fehér Ló
2014.10.14

Parno Graszt”, azaz Fehér Ló, ez a neve az 1987-ben alakult roma formációnak. A zenekar nevének jelentése szimbolikus, ugyanis a fehér szín a tisztasaág jelképe, a ló pedig a szabadságé. Az egyre szélesebb körben ismert dalaikban magyarul és romani nyelven egyaránt énekelnek, gyakran egy dalon belül is nyelvet váltanak. Részben ettől válik hangzásuk egyedivé és különlegessé. 

Hallgass és nyerj!
2014.10.13

Keresd a malacot és legyen malacod! Ezzel a szlogennel hirdetett játékot Békés megye leghallgatottabb helyi rádiója, ahol alkalmanként két darab egynapos belépőt nyerhetsz a Csabai Kolbászfesztiválra. Ehhez nem kell mást tenned, mint a Csaba Rádiót hallgatva, a malacröfögést meghallva harmadikként tárcsáznod a 441-111-es telefonszámot. 

Gianni újdonságokkal készül
2014.10.12

Gianni Annoni, étterem-tulajdonos és televíziós műsorvezető 10 éve járt először a Csabai Kolbászfesztiválon. Rákóczi Feri (aki szintén hosszú évek óta velünk tölti, és így lesz ez idén is) rádiós műsorvezető barátja is sokat mesélt neki az alföldi hagyományokról, a fesztivál hangulatáról és az utánozhatatlan kolbászokról. Giannit faggattuk arról, hogy miért várja évről-évre felfokozott izgalommal a Csabai Kolbászfesztivált, és milyen különlegességgel készül idén.

 

Pozsonyban is tudják, hogy a csabai az igazi
2014.10.11

Megkérdeztük a pozsonyiakat a Facebook-on, szerintük melyik a legjobb kolbász a világon? Szerintetek tudták a helyes választ? Hát persze, hogy a csabai jutott eszébe mindenkinek! Az idén 18-adik születésnapját ünneplő Csabai Kolbászfesztivál hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kolbászkészítés hagyományát, a város és vidék értékeit megmutassa nemcsak a hazai közönségnek, hanem a környékbeli országokból, sőt, az akár több ezer kilométerről érkező vendégeknek is. Szeretettel várunk tehát mindenkit határon innen és túl a Csabai Kolbászfesztiválon október 23-26. közt Békéscsabán, a városi sportcsarnoknál!

 

Felpaprikázzuk a sztárséfet
2014.10.10

Bede Róbert és a TV Paprika lelkes csapata is részt vesz a 18. Csabai Kolbászfesztiválon. Robit már az általános iskolában elkapta a főzés szenvedélye, igaz, akkor még inkább a lányok miatt járt a főzőszakkörre, mint az ételkülönlegességének elsajátítása miatt. Később már tudatosan építette vendéglátós karrierjét, megfordult több vendéglőben, a TV Paprikához pedig egy három csillagos szálloda konyhájáról került. Imádja a csabai kolbászt, így nagy örömmel fogadta el meghívásunkat a Csabai Kolbászfesztiválra, ahova elkíséri a TV Paprika stábja, és egy szerencsés tévénéző is. Hiszen október 10-ig tartó játékuk nyereménye egy igazi csípős csabai 2 éjszakás élmény, ahol majd együtt gyúrják a kolbászhúst, és töltik a belevalót a 600 csapat részvételével megrendezésre kerülő a nagy kolbászkészítő versenyünkön. Bede Robit a csabai kolbászról és a fesztiválról kérdeztük.

1  2  3  4  5  6  7  8  next > last >>
 
 
Az oldalt 2011-01-01 -óta 456261 alkalommal látogatták meg!
 


Hírlevél
Név:
E-mail:
 
Fel- vagy leiratkozás esetén a rendszer megerősítő
linket tartalmazó emailt küld ki!
Adatkezelési elveink

Tekintse meg legfrissebb képgalériánkat.
TámogatóinkKörös VolánMÁV-StartMÁV NosztalgiaIBUSZBORAKörös Trade
Kiváló Gasztronómiai FesztiválKolbász Klubmezogabor.huautós nagykoalícióTiszaExpoSZATYIGyergyoArcanum HotelEgerCSMAldiJászbél Bt.Paksi Atomerőmű
MédiapartnereinkLEDBOXHIR 6BEOL: Békés Megye Onlinebelfoldipihenes.huBékés MátrixMirádiónkAutó Szektordevavanya.comMega RádióCsaba RádióRádió1Csabai Mérleg