Ma névnap van
Kapcsolat 189 nap van hátra
HU EN DE SR

SL RO PL
Hirek

Krajcsó Pál verseny a Hir6.hu-n
2014.04.09

Beszámoló a Krajcsó Pál szárazkolbász készítő versenyünkről, képekkel. 

III. Krajcsó Pál Emlékverseny eredményei.
2014.04.09

Április 4-én pénteken volt a III. Krajcsó Pál Emlékverseny zsűrizése az Uhrin Zoltán Kolbászházban  azaz a lencsésin található Csabai Kolbász Klubban. 

III. 2013-as Krajcsó Pál emlékverseny II. Forduló Szárazkolbász 2014. április 04. (péntek)
2014.03.31

Nagy sikere volt a 2013. évi Csabai Kolbászfesztiválon az harmadszor megrendezett Krajcsó Pál Emlékversenynek! Akik ismerték Pali bácsit, akik hallottak róla vagy ettek az általa készített csabai kolbászból, fontosnak gondolták, hogy ezen a módon is tisztelegjenek emléke előtt. Az Ő tiszteletére, de mindazok emlékére hirdettük a versenyt, akik Békéscsabán a 19. század végétől sertéstenyésztőként, hentesmesterként, vállalkozóként erősítették ezt a hagyományt.

Krajcsó Pál, (1923-2007) hentesmester, a Csabai Kolbászfesztivál 2000. évi Életműdíjasa, a Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke, aki sokat tett a kisüzemi kolbászkészítés hagyományának, az igazi csabai házi kolbász íz világának megőrzéséért, azért, hogy a fesztivál a kolbásznak és ezen keresztül Békéscsaba város hírnevét öregbítse. Segített és tanácsokat adott, és az általa javasolt technológia mindenben követte csabai gazdák, őseink gyakorlatát.

Gyakori mondása volt, hogy

„Idefigyelj! Békéscsabán mindenki tud kolbászt csinálni, és minden családnak az a legfinomabb, amit ők csinálnak, akár évtizedek óta! Itt az én receptem, én így csinálom, meg kell próbálni!

Békéscsabai érték lett a Kolbászfesztivál - tájékoztatott Vantara Gyula polgármester, a Békéscsabai Települési Értéktár Bizottság elnöke.
2014.03.31

A megyeszékhely polgármestere elmondta, a grémium csütörtökön délelőtt ülésezett. A bizottság egyhangú szavazattal, a Békéscsabai Települési Értéktárba emelte a Csabai Kolbászfesztivált.

A fesztivál Békéscsaba meghatározó gasztronómiai és turisztikai rendezvénye, amelyek jelentősen hozzájárul  városunk hírnevének építéséhez, a helyi kisvállalkozók piacra jutásához és a helyi gazdaság élénkítéséhez — hangsúlyozta Vantara Gyula. Hozzátette, ha Békéscsaba bármely polgára úgy véli, hogy a környezetében van olyan kulturális érték, épület, terület, termék, fa vagy bármi más, ami különleges helyi értéket képvisel, értesítheti a települési bizottságot az ertektar@bekescsaba.hu címen.

Csabai Kolbászfesztivál 2014
2014.03.19

Csabai Kolbászfesztivál 20142014. október 23-26-án kerül megrendezésre tizennyolcadik alkalommal a Csabai Kolbászfesztivál. A fesztivál Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, jelentős turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvénye, ezáltal Békéscsaba legértékesebb turisztikai terméke, amely a városimázsát is meghatározza 1997 óta. A büszkeséget tovább fokozza, hogy 2013-ban a csabai kolbász hungarikum lett.

A Csabai Kolbászfesztivál jelentős hatást gyakorolt a város és a térség húsfeldolgozó iparára, az elmúlt tíz év alatt 30-40 kistermelő legalizálta a kereskedelmi célú kolbász gyártását, kihasználva ezt a konjunktúrát.

Az évek folyamán a kolbászfesztivál dinamikusan fejlődött és évről évre növekedett a fesztiválon résztvevők száma is. Először 2009-ben majd 2012-ben elnyerte a Kiváló Gasztronómiai Fesztivál címet. A fesztivál programjai a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2014.02.25

BEFEJEZődött a HAGYOMÁNYŐRZŐ FESZTIVÁLIRODA KIALAKÍTÁSA BÉKÉSCSABÁN című turisztikai SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSÉRE IRÁNYULÓ projekt megvalósítása

A Csabai Rendezvényszervező és Kulturális Szolgáltató Kft. által megnyert DAOP-2.1.1/K-11-2011-0067 azonosító számú, Hagyományőrző fesztiváliroda kialakítása Békéscsabán című projekt megvalósítása befejeződött.

A Csabai Rendezvényszervező és Kulturális Szolgáltató Kft. 2012. márciusában írta alá a támogatási szerződést a DARFÜ Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel a DAOP-2.1.1/K-11-2011-0067 azonosítószámú, Hagyományőrző fesztiváliroda kialakítása Békéscsabán című, turisztikai szolgáltatások fejlesztésére irányuló projektre vonatkozóan.

Csabai kolbászfesztivál videós visszatekintések
2013.12.13

Idén is több mint százazren töltöttük együtt
2013.10.29

Több mint százezren látogattak el a 17. Csabai Kolbászfesztiválra, amely idén felülmúlta a várakozásokat: a tavalyinál is több csapat vett részt a kolbászkészítésben, közülük sokan érkeztek a szomszédos országokból, de jöttek távolabbról is.

Talált tárgyak
2013.10.29

Elvesztetted keszkenődet? Ha megtaláltuk, Te is megnyugodhatsz. A talált tárgyak után érdeklődni a (30) 942-7655 telefonszámon lehet, átvétel a Csabai Kolbászfesztivál irodájában, a Lázár utca 20. fsz. 10. alatt.

A III. Töltöttkáposzta-főző verseny eredményei
2013.10.27

Idén harmadik alkalommal rendeztük meg a töltöttkáposzta-főző versenyt a Csabagyöngye és Mokry Sámuel sátrak között, a szabad ég alatt, csodálatos időben. A megmérettetésen több mint 50 csapat vett részt. Az eredmények itt olvashatók.

Csíííííz, pillants rá a fotókra!
2013.10.29

A Csabai Kolbászfesztivál nem szűkölködött témákban a fotósok számára (sem). Tekintsd meg a 17. Csabai Kolbászfesztivál fotógalériáit, vagy böngéssz a korábbi évek fesztiváljainak képei között! A képeket megtalálod a Csabai Kolbászfesztivál Facebook oldalán is! Hamarosan még több fotó elérhető lesz a honlapon, így mindenki megtalálhatja majd magát.

A Krajcsó Pál Kolbászkészítő Emlékverseny eredményei
2013.10.27

Október 27-én, a 17. Csabai Kolbászfesztivál 4. napján rendeztük meg harmadik alkalommal a Krajcsó Pál Kolbászkészítő Emlékversenyt. A Krajcsó Pali bácsi békéscsabai hentesmester tiszteletére rendezett megmérettetésen több mint 20 csapat vett részt. Az eredmények itt olvashatók.

 

Családi Nap!
2013.10.27

Október 27-én vasárnap, a Csabai Kolbászfesztivál 4. napján Családi Napot tartunk. A fesztivál vendéglátóhelyein 50% kedvezménnyel vásárolható meg a sültkolbász, sülthurka és a cigánka. Családi naphoz illően rengeteg gyermekprogrammal kedveskedünk a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Emellett ma sem szűkölködünk a versenyekben, mintegy 50 csapat főzi a töltött káposztát a Csabagyöngye és Mokry Sámuel sátrak közti területen, és több mint 20 csapat mérkőzik meg a Krajcsó Pál emlékversenyen. Érdemes figyelemmel kísérni az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ajándéksorsolását, a zenei kínálatban megtalálható a Dáridó Lagzi Lajcsival, 18:00 órától pedig a Csík Zenekar ad koncertet Rúzsa Magdival. Jó szórakozást kívánunk, Töltsük Együtt ma is!


Kengurukolbász!?!
2013.10.26

A Csabai Kolbászfesztivál nem szűkölködik a kulináris különlegességekben. Láttunk és kóstoltunk ma áfonyás, szilvalekváros és thai ízesítésű kolbászt, de a legérdekesebb „versenyző” kétségkívül az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete által készített kengurukolbász volt. A csapat tagjaitól megtudtuk, hogy a sertésnél édesebb és „izmosabb” kenguru húsát egy kis sertésszalonnával lazították fel, és a szokásosnál kissé erőteljesebb fűszerezést alkalmaztak, különös tekintettel a hozzáadott borsra és fokhagymára. A csapat tagjai arra természetesen odafigyeltek, hogy a kolbász ezzel együtt „igazi csabai” legyen, így nem hiányzott belőle a megfelelő mennyiségű piros paprika sem. A csapat a Mokry Sátorban készítette el a legkülönlegesebb csabait, miközben a hangulatról Rákóczi Feri, valamint a Silver Zenekar gondoskodott.

Tovább tölthetjük!
2013.10.26

Közérdekű információt szeretnénk megosztani veletek, ami valljuk be, igencsak jó hír a Csabai Kolbászfesztivál közönségének. Október 27-én hajnali 3:00 órakor ugyanis 2:00 órára kell visszatekerni a vekkert, azaz egy teljes órával tovább tölthetjük. Együtt, itt, a Csabai Kolbászfesztiválon!

A kolbászkészítő verseny eredményei
2013.10.26

Az október 26-án megrendezett "nagy" kolbászkészítő verseny neves szakemberekből álló zsűrijének nem volt könnyű feladata, hiszen több mint 600 csapat munkájának gyümölcsét kellett értékelniük. A délutánba nyúló szakmai értékelést követően 18:00 órakor minden sátorban külön hirdettek eredményt.

Újabb rekordok a Csabai Kolbászfesztiválon
2013.10.26

Idén minden eddiginél több, mintegy 600 csapat vett részt a hagyományos, „nagy” kolbászkészítő versenyen. A szombat délelőtt tartott megmérettetésen neves közéleti személyiségek, sportolók és politikusok is részt vettek. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Békéscsaba polgármesterével, Vantara Gyulával gyúrta, darálta, fűszerezte és töltötte az igazi csabait, és itt volt velünk Berki Krisztián is, aki csinos hölgyek társaságában leste el a kolbászkészítés fortélyait.

 

A nyugdíjas kolbászkészítő verseny eredményei
2013.10.25

Nagy sikert aratott a Nemzetközi Idősek Világnapján megrendezett nyugdíjas kolbászkészítő verseny a Csabai Kolbászfesztiválon. A Mokry Sámuel nagysátorban megtartott megmérettetésen 25 csapat gyúrta és töltötte a finomabbnál finomabb kolbászokat. Délután 16:00 órára meg is születtek az eredmények.

Keresd a kolbászfesztiválos Stack-Cup söröspoharakat!
2013.10.25

Keressék a Stack-Cup repoharakat a fesztivál vendéglátóhelyein! Amellett, hogy rengeteg felesleges szeméttől kíméljük meg a fesztivált, ez a hasznos, tartós és egyedi Csabai Kolbászfesztivál arculatú pohár kiváló emlék vagy ajándék lehet... A Csabagyöngye sátor bejáratánál csinos hostess lányok tudnak felvilágosítást adni a pohárral kapcsolatban. Ha mégsem vinnéd haza, a poharakat visszaválthatod a Mokry Sámuel és a Csabagyöngye sátrak közti átjáróban található Stack-Cup standon. Gyere,töltsük együtt, aztán vidd haza és használd!

Olimpikon irányította az atomerőművet!
2013.10.25

A Csabai Kolbászfesztivál történetének talán legfurcsább látványával szembesültek a hungarikum rajongói: egy délután erejéig Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus, a MOB környezetvédelmi bizottságának tagja vette át az irányítást az atomerőmű virtuális vezérlőpultja felett. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter asszony, a paksi foci- és kosárlabdacsapatok játékosai, valamint Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik zenészei, illetve a Random Trip örömzene-projekt alapítója után olimpikonunk is kipróbálta a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállításán, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a hétvégén még Békéscsabán várja az érdeklődőket.

1  2  3  4  5  6  next > last >>
 
 
Az oldalt 2011-01-01 -óta 366862 alkalommal látogatták meg!
 


Hírlevél
Név:
E-mail:
 
Fel- vagy leiratkozás esetén a rendszer megerősítő
linket tartalmazó emailt küld ki!
Adatkezelési elveink

Tekintse meg legfrissebb képgalériánkat.
TámogatóinkKörös VolánMÁV-StartMÁV NosztalgiaIBUSZBORAKörös Trade
MagyarországKiváló Gasztronómiai FesztiválKolbász KlubNKAmezogabor.huautós nagykoalícióSzerencsejáték ZRT.Jászbél Bt.Paksi Atomerőmű
MédiapartnereinkBékés EstHIR 6BEOL: Békés Megye OnlineCsaba RádióBékés MátrixRádió 1MiRádiónk